Mijn eerste lesdag
Door: Myrte
Blijf op de hoogte en volg Myrte
26 September 2005 | Tanzania, Iringa
Ik heb vandaag mijn eerste echte schooldag achter de rug! Gisteravond is Laura teruggekomen en daardoor besefte ik me nog meer hoe erg ik Saskia mis. Ik ben toen in mijn eentje naar het computerlab gegaan en toen ik een mailtje van mijn moeder las, raakte ik helemaal van streek en heb ik, voor het eerst hier, even heel hard gehuild. Van Laura werd ik echter en helaas niet veel vrolijker. Ze praat zo ongelofelijk veel en achter elkaar door, dat de hoofdpijn die ik had van het huilen alleen maar erger werd. Ik ben, om een beetje afleiding te zoeken, in bed een boek gaan lezen, of beter: proberen te lezen, want Laura maakte het met haar 'gepraat' gewoon onmogelijk. Als we samen in de woonkamer zitten, zij praat (want ik zeg eigenlijk alleen maar ja en amen) en ze dan plotseling naar de wc moet, gaat ze gewoon door met haar verhaal terwijl ze op de wc zit (of beter gezegd: er boven hangt) Ze is werkelijk waar onvoorstelbaar, maar veel studenten vinden het gelukkig geweldig en kunnen erg met haar lachen. Ik kan het op zich ook wel met haar vinden hoor, alleen als ze zo veel bij me is word ik een beetje gek. Gisteravond toen ze aan was gekomen vroeg ze mij of ik liever in mijn eentje in het andere huisje zou willen wonen. Dit huisje was eigenlijk voor Saskia (en mij) bedoeld, omdat er maar twee mensen in het huisje waar ik nu in woon kunnen wonen. Ik heb haar toen geantwoord dat ik het nog niet wist, misschien, zo dacht ik, vrolijkt ze me wel wat op, maar dat was helaas niet het geval. Nu denk ik er dus over om naar het andere huisje te verhuizen, zeker omdat dit huisje een westers toilet met bril heeft! Hoera!
Vanochtend ben ik officieel voorgesteld aan alle studenten en daarna wou Mrs. McHugh dat ik direct voor de klas preform 1 ging staan. Daar had ik niet op gerekend, niemand had mij dan ook maar iets verteld, maar gelukkig hielp Mrs. Fairley me uit de brand door te zeggen dat ik niet zo onvoorbereid voor de klas kon gaan staan. Voor de rest is de dag allemaal zeer, zeer chaotisch verlopen. Ik heb om negen uur alsnog lesgegeven aan preform 1, maar toen had ik wel even een half uurtje voorbereidingstijd gehad. Mr. Juma, de vice-principal, heeft me met (nog) twee nieuwe leraren een rondleiding op de campus en een introductie over de school gegeven. We hadden hiervoor om acht uur afgesproken, maar uiteindelijk vond dit plaats om half elf. Ik bedoel maar. Het verliep allemaal zo warrig, dat ik niet kan beschrijven hoe het chronologisch is gegaan. Uiteindelijk werd me door Mrs. McHugh (hoofd van de preform 1) verteld dat er geen curruculum (syllabus in het engels) is voor preform 1, dat ze niet weet wat deze klas het afgelopen jaar gedaan heeft, dat ik ze elke week een toets moet geven, die ik zelf moet maken en dat ik over acht weken de grote eindtoets voor dit jaar moet afnemen, die ik ook zelf moet maken. Mijn mond viel letterlijk open.
Ik heb uiteindelijk, na veel moeite, een paar leerboeken over social science in handen gekregen, maar deze zijn echter voor de basisschool.
In de syllabus van social science voor de basisschool staat dat ze het volgende moeten leren: het lezen van kaarten, het zonnestelsel, alles over Oost-Afrika en alles over Zuid-Afrika (klimaat, begroeiing, de bevolking, de cultuur, de wet, het economische systeem, de industrie, de landbouw, de veehouderij en de handel) Vervolgens moeten ze alles leren over het continent Afrika en daarna nog alles over de hele wereld.
Dus. Ik zal dit eerst zelf allemaal moeten leren...
Wat ik voor nu ga doen is het volgende: ik heb een schrift van een van de beste leerlingen uit de klas geleend, waarin ik kan vinden wat ze de afgelopen tijd allemaal hebben gedaan. Dit ga ik allemaal overschrijven en dan ga ik het in de komende 8 weken allemaal herhalen. En vervolgens maak ik over hetgeen ik hen geleerd heb een toets. Dat moet wel gaan lukken.
Daarna is het grote vakantie en na deze vakantie heb ik een hele nieuwe groep, waarmee ik een nieuwe start kan maken.
We zullen zien.
Heel veel liefs en groetjes,
Myrte
26 September 2005 - 16:24
Johanna:
Lieve Myrte,
Myrte wat ben je goed bezig! Ondanks het verdreit dat saskia er niet meer is, ben je toch al hele plannen aan het maken hoe je les zal gaan geven. Hartstikke goed! Misschien is het inderdaad fijn om een huisje alleen te hebben waar je je even in terug kan trekken als je daar behoefte aan hebt. De drukte en plezier kan je dan immers wel opzoeken! Heb je een beetje afleiding dingen? Ennnnnnn de computer is altijd een lekkere afleiding voor als je het even niet zit zitten. Dan kan je al je frustraties even kwijt aan ons. Je bent een super mens en ondanks deze dip hou je het toch maar even vol. Echt goed hoor! Een dikke knuffel van mij en vast ook wel van Ronald als hij jouw verhaal straks leest. P.s. heb je ook een adres waar we je post kunnen sturen? Want post krijgen is helemaal leuk als je lang van huis bent. -
26 September 2005 - 19:23
Ronald:
Hoi Myrte,
Ook een grote knuffel van mij. Geweldig om al je verhalen te lezen. Sluit me helemaal bij Gerard aan: bere stoer allemaal. Het komt me heel bekend voor dat je je in vreemde landen soms heel alleen kan voelen. Maar hou je dan vast aan de bijzondere en mooie dingen die je ook allemaal meemaakt, zoals bijvoorbeeld de kindertjes. -
26 September 2005 - 20:06
Lies:
Lieve Myrte,
Petje af, hoor. Ik ben nu af en toe nog nerveus als ik voor de klas moet, maar jij wordt echt voor de leeuwen gegooid. Ik vind je ontzettend flink en stoer. Hoe groot zijn je klassen?
Natuurlijk lees ik ook de rest van je belevenissen met veel interesse. Wat lief dat je bij al deze wederwaardigheden er zelfs nog aan dacht om David te feliciteren. Groeten en een dikke zoen, ook van david, Barend Eline en IJsbrand. Daaaaag! -
26 September 2005 - 22:15
Editha:
Lieve Myrte,
Wat maak je allemaal mee zeg! Ik kan me voorstellen dat je het af en toe even niet meer ziet zitten, maar je moet maar gewoon doen wat je kunt, dat doe je ook al! En als het even niet super gaat is dat helemaal niet erg, ik begrijp dat ze daar ook lang niet alles onder controle hebben. Ik heb grote bewondering voor hoe je daar bezig bent!!
Liefs en sterkte
Editha -
27 September 2005 - 12:09
Gina&Gerard:
Dag Juf, je staat dus nu al voor de klas. Goed zeg dat jezelf een manier gevonden hebt om te weten wat zij weten en je dus daar mee aan de slag kunt. Ja,omgaan met een "veelprater"is altijd wat dubbel. Aan de ene kant gezellig, maar jij bent nu degene die steeds moet aangeven wanneer je even stilte en rust om je heen wilt. Maar als je het duidelijk doet scheelt het veel hoofdpijn.
Sterkte en we blijven je verhaal met af en toe een lach volgen
Liefs G&G -
27 September 2005 - 14:00
Saskia:
hey lieve myrte, hoop dat je tweede werkdag leuk was!!! ik ben weer een beetje aan het opknappen gelukkig... de apotheker in het ziekenhuis zei dat jij hem had gepest haha, je hebt blijkbaar over je kin zitten wrijven en hij dacht dat jij hem plaagde met zijn baard en dat jij dacht dat hij een moslim was maar hij is een sikh... nou ja lekker vaag, maar ze vroegen zich wel allemaal af waar dat andere noorse meisje was hahaha. gaat t al wat beter met laura??? je kunt erg met haar lachen, vraag maar of ze je de lerarengroepen wil vertellen. we hebben de leraren onderverdeeld in groepen. kasongo valt onder schattig...hahaha veel liefs -
27 September 2005 - 14:32
Mike:
Juffie!!! Ik zou zeker voor de wc MET bril gaan en gewoon bij Laua hangen als je zin hebt in een kletspraatje (of 10) en dan weer vertrekken als je hoofd ontploft! :D Keep up the good work! Dikke knuffel!!!! (L) -
28 September 2005 - 13:11
Jelle En Louis:
Lieve Myrte!
Nou, je beleeft daar wel wat zeg!! Ik heb net mijn lessen voor morgen zittten voorbereiden (dat moet nog na 28 jaar!) en jij mag/moet er zo onvoorbereid voor! Goed idee om dat schriftje van die goede leerling te nemen. En heel leuk om zelf veel over Afrika op te steken. Ik geef VWO-6 binnenkort weer informatie over Oeganda, Kongo en Zuid-Afrika. Ik hoop wel dat je in dat andere hutje wat meer rust krijgt, want de hele tijd dat geklets aan je oren, ik zou er ook knettergek van worden! Heel veel succes met alles, liefs, ook van Louis, Jelle