Een echte leraar - Reisverslag uit Iringa, Tanzania van Myrte Kars - WaarBenJij.nu Een echte leraar - Reisverslag uit Iringa, Tanzania van Myrte Kars - WaarBenJij.nu

Een echte leraar

Door: Myrte

Blijf op de hoogte en volg Myrte

29 September 2005 | Tanzania, Iringa

Lieve allemaal,
Ik heb vandaag voor de tweede keer lesgegeven en na afloop had ik van die echte bordkrijthanden (waarmee de meeste leraren vervolgens hun zwarte broek of shirt aanraken waardoor deze onder de witte vlekken komt te zitten), dus ik voel me al een echte lerares!
Ik heb vandaag het am en pm concept weer herhaald en terwijl ze het de vorige keer goed begrepen en alle vragen die ik stelde (5 o'clock pm, is this in the morning, the evening, the afternoon or the night and it is the same as (17:00)?)goed beantwoordden, waren ze het vandaag allemaal weer kwijt. Maar er waren ook vijf andere kinderen, die de vorige keer absent waren, bijgekomen en die wisten helemaal nog van niks. Ik was heel even een beetje in paniek, ook omdat ik er achter kwam dat de meeste kinderen gewoon nauwelijks Engels kunnen en mij helemaal niet begrijpen, maar daarna herpakte ik mezelf weer een beetje en leken ze het weer te begrijpen. Ik heb ze ook noord, oost, zuid en west geleerd, de noord- en zuidpool en de evenaar.
Naarmate de les vorderde ging het steeds beter, maar ik was wel behoorlijk onzeker. Een paar kinderen legden namelijk, zeker in het begin van de les, hun hoofd op de tafel tijdens de les en leken totaal niet gemotiveerd. Toen kwam Mrs. McHugh mij aflossen om moral education te geven. Het zijn hier namelijk de leraren die elkaar afwisselen. De leerlingen van een klas blijven de hele dag in hetzelfde lokaal.
Ik heb aan Mrs. McHugh gevraagd of ik bij haar in de les mocht kijken, om te zien hoe het er bij haar aan toe gaat en om ieder individu een beetje te observeren. Mrs. McHughs klas was echter nog tien keer erger dan de mijne en ik realiseerde me dat ik het best wel goed had gedaan. Toch wil ik echt zo veel mogelijk doen om ze te motiveren en daarbij zou ik graag jullie hulp willen vragen. De groep preform 1, is een groep met kinderen van 12/13 jaar. Volgens mij zit er een enkele 16-jarige bij. Ze kunnen niet tot nauwelijks Engels en bovendien zijn er een paar hele goede leerlingen bij en een paar hele slechte. Dit laatste is ook erg lastig. Ik zou willen vragen of jullie mij ideeën voor groepsspellen (voor in het klaslokaal) en het liefst samenwerkingsspellen kunnen geven. En dan graag verschillende leervormen. Hier schrijven de leraren alleen dingen op het bord en de leerlingen schrijven het over en leren het. Voor de rest zijn alle leuke ideeën en suggesties hartstikke welkom!
Na mijn les heb ik weer veel typwerk gedaan en daarna ben ik naar het computerlab gegaan. Ik zit hier van ongeveer 4 to 7 (dat is heel ruim) achter de computer en dan van 9 tot 11.30, lokale tijd (dus een uur later dan in Nederland)
Tot mijn grote verbazing en vreugde had ik een email van mijn lieve broer Dorus, met als onderwerp: dag schat! Ik was heel erg blij!
Ik heb vandaag chips mayai gegeten met Laura. Mayai is Swahili voor ei en het gerecht is ongeveer precies hetzelfde als de Spaanse tortilla. De bereiding ervan duurde enorm lang, en het was een enorme brok calorieën, maar wel erg lekker!
Het gekke is dat veel dingen die ze hier eten enorm op dingen uit Nederland lijken. Om tien uur 's ochtends (10:00 am) is er een tea break en kun je thee met iets lekkers krijgen in de dining hall. De thee is gratis, voor het lekkers moet je betalen: maar liefst twintig cent! Waaruit je kan kiezen is Chapati(een soort pannenkoek, waar die vis van Saskia op ligt op de foto), Mandasi(een soort oliebol), een klein, klein zakje pinda's en een gekookt ei!
De thee wordt in enorme pannen bereid en er zit enorm veel melk en suiker in, waardoor hij bijna wit van kleur is.
Ik vertelde dat in Nederland alleen kinderen hun thee zo drinken.
Heel veel liefs allemaal, bedankt voor de leuke reacties! Met name jij Maaike, en heel veel sterkte op school en doe Bertus de groeten van me!
Kussen Myrte

• 29 September 2005 - 18:46

Johanna:

He myrte ben je daar nog, kunnen we even chatten

• 29 September 2005 - 19:14

Marijke Tjepkema:

eindelijk durf ik het aan om op internet te gaan.....grapje...mijn pc gaat steeds zo maar uit en dat is niet uitnodigend...
    lieve myrte,
    wat doe je het nu al geweldig....
    maak je niet zenuwachtig over de engelse les, maar probeer wel om origineel en verrassend te zijn...leer ze bijv. eens een leuk engels lied. of geef opdrachten om te checken of ze je begrijpen. bijv. touch your left ear...of; raise your right hand. of nodig iemand uit voor het bord... of ga in op de kleur van de kleding..zodatje hun aandacht hebt...nou, dit was zo maar even iets. houd je taai en ik ben trots op je...wát een ervaring!
    liefs van marijke.

• 30 September 2005 - 15:10

Johanna:

Lieve Juf Myrte
    Hier wat tips:
    Schrijf op alle voorwerpen de Engelse benaming, zoals raam, stoel tafel etc. Dit herhaal je dan elke dag met ze. (Net zoals in groep 3) Groepspelletjes als: IN een kring staan en in het Engels elkaar lievelingskleur, eten, drankje, spel etc zeggen (per keer een onderwerp) Dan gooit iemand de bal naar een ander. Men noemt dan niet de naam van degene maar de fav kleur o.i.d. Dit alles in het Engels. Dat is lekker interactief en dan blijft het vaak ook beter hangen. Of wat ook een idee is, laat ze iets van huis meenemen, een voorwerp wat hen lief is en probeer dit met ze te vertalen.
    Ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik vond het leuk om gisteren even met je chatten.
    Liefs Jojo

• 04 Oktober 2005 - 13:41

Marijke Hoekstra:

Ha die Myrte,

Via je vader ben ik op je site terechtgekomen en ik vind het geweldig om te lezen wat je allemaal meemaakt. Het is toch een fantastisch iets dat internet. Op deze manier is het voor jou ook fijn om zoveel reacties vanuit je vriendenkring te krijgen. Ik lees echt met plezier je verhalen. Het schrijftalent heb je niet van een vreemde dat is duidelijk. Ik heb bewondering voor wat je allemaal doet en ik denk dat je hier over een aantal jaren positief op terugkijkt. Succes en natuurlijk ook veel plezier.

Marijke Hoekstra