Commotie op de campus!
Door: Myrte
Blijf op de hoogte en volg Myrte
06 Oktober 2005 | Tanzania, Iringa
Dan nu, lieve mensen, het verslag van de afgelopen twee dagen. Gisteren ben ik, zoals Jelle en Louis al voorspelden, echt in het diepe gegooid en heb ik les gegeven aan studenten die ouder dan ik zelf waren! Dit was mijn eerste religie-klas die ik vanaf nu elke week ga geven, in samenwerking met Juma Hamisi. Juma en ik representeren zowel Duo Penotti als Mini en Maxi en ik kan me voorstellen dat menig student ons een komisch koppel vindt.
Aangezien het de eerste les was en we natuurlijk geen curriculum of lesstof hadden, hebben we kennis gemaakt, een kleine quiz gedaan en spelletjes gespeeld. Vooral het klapspelletje, waarbij je eerst je eigen naam en dan de naam van de ander zegt, viel erg in de smaak. Wij deden dit echter met nummers, wat het een stuk moeilijker maakt, en iedereen lag flauw van het lachen!
's Middags, toen ik net in het computerlab was aangekomen, bleek ik natuurlijk weer een bijeenkomst te moeten bijwonen. Ditmaal van de plaatselijke vrouwenclub! Ik ben hartelijk welkom geheten en ben er nu zeker van dat, mocht ik gaan trouwen, zwanger raken of hevige menstruatieklachten hebben, er een hele groep vrouwen voor me klaar staat! (Voor Oscar, Opa, Pap, Mam en andere nu ongeruste mensen: ik ben niet van plan om een van de bovengenoemde scenario's waar te laten worden!)
Vandaag heb ik mijn derde social science les in historie gegeven en deze ging geweldig! Ik had een poster gemaakt van de tijdslijn met het verschil in am en pm erop en die heb ik in de klas opgehangen. We hebben de toets besproken en ik heb het hele am en pm verhaal voor de derde keer uitgelegd. Daarna heb ik wat definities op het bord geschreven, sommige heb ik de studenten zelf op het bord laten schrijven en ik heb ze nog wat andere kleine oefeningetjes op het bord laten doen. Daarna heb ik de groep in groepjes van drie gedeeld en ze de opdracht gegeven zelf een kaart van een zelfbedacht land te maken. Hierin moesten ze coördinaten verwerken en er moest een legenda bij zitten. Dit vonden ze erg leuk en de resultaten waren er ook naar. Morgen maken we ze af en dan hangen we ze op in het lokaal.
Hierna heb ik ze allemaal een plaatje van de aarde gegeven, waarop ze een aantal dingen moesten tekenen. Noordpool, Zuidpool, oost en west, de evenaar, lengtelijnen (hoe heet dat in het Nederlans, lines of longitude) en breedtelijnen en de zeven continenten. Deze opdracht was de huiswerkopdracht en ze moeten hem morgen inleveren.
Er is niemand geweest deze les die zijn hoofd op de tafel heeft gelegd! Oh, ik krijg er zo'n kick van!
Vanmiddag was er weer een bijeenkomst (ja, er is hier altijd wat te doen) en waren er twee studenten van de Universiteit van Oost-Afrika die kwamen vertellen over aids, technologie en roken. Die combinatie snapte ik eerst ook niet helemaal, maar na hun vertrek was mijn verwarring nog groter.
Het komt er op neer dat ze ons allemaal verschrikkelijk bang hebben gemaakt voor technologie. Ze vertelden het volgende:
ten eerste, en dit is helaas weer niet zulk goed nieuws voor David, achter de computer zitten vermindert de vruchtbaarheid van mannen. Ten tweede, als je telefoneert moet je je telefoon een halve meter van je oor houden anders beschadigen je hersenen. Ten derde, neem je telefoon nooit mee naar de wc, want dan heb je kans dat hij ontploft. Ten vierde, als je je telefoon in je zak stopt, doe dat dan met de knopjes naar je lichaam toe, anders ontploft je telefoon ook. Op Zanzibar woont een vrouw wiens telefoon en borst onlangs ontploft zijn. Ten vijfde, de grote telefoons, met uitschuifbare antennes zijn het beste. In Europa bellen ze ook allemaal met hele grote telefoons.... Ik was verbijsterd en heb tegen degene die voor mij vertaalde gezegd dat ik er niks van snapte en er niks van geloofde. Aan het eind kwam de aap echter uit de mouw en bleken ze stickers te verkopen die de telefoons weer helemaal veilig maakten en zo'n beetje de hele zaal heeft deze stickers gekocht! Onvoorstelbaar!
Ik ben net heel even weg geweest omdat een studente, die in het begin van de avond bij ons was gekomen met de vraag of we een ei (dat ze bij zich had) voor haar konden koken, haar ei nu kwam ophalen. Ik ben dus even heen en weer naar het huisje gegaan, om het ei te pakken. Buiten was er enorm veel commotie! Er is vanavond namelijk een dief op heterdaad betrapt door de bewaker! Gisteren was er al in een van de hostels ingebroken en is er iemand met twee matrassen en een paar onderbroeken vandoor gegaan. Vandaag was de dief weer terug, maar dit keer mislukte zijn poging dus.
Er zijn nu twee politieauto's buiten en de studenten waren helemaal overstuur. Leraren, waaronder Kasongo Hamisi, hielden de studenten uit de buurt van de dief en de politie. Kasongo vertelde me, toen ik op de terugweg weer langs hem kwam, dat de dief een man uit het dorp was die iedereen wel kende en dat hij zo net door de bewakers tot bloedens toe geslagen is! Verschrikkelijk!
Wat is dit toch een vreselijk andere cultuur!
Met dit statement zou ik vandaag graag mijn bericht willen afsluiten.
Met enorm veel liefs, Myrte
06 Oktober 2005 - 19:24
Pieter:
Ik heb samen met Mariël smakelijk moeten lachen om dat telefoonverhaal. Net iets uit de serie 'Opgelicht' die je hier op de televisie soms ziet. -
06 Oktober 2005 - 19:40
Gerard En Gina:
Lieve Myrte,
Waanzinnig dat verhaal van die 'studenten' en dat iedereen daar intrapt. Ik kan me voorstellen dat je 'in verwarring' was. Maar gelukkig kom je daar elke keer weer uit voor de volgende schok.
Je doet het geweldig als lerares Myrte, hele leuke aanpak. Dat blijkt inderdaad als er geen hoofden op de tafels liggen. Liefs Gerard en Gina -
07 Oktober 2005 - 07:35
Johanna:
Wauw wat ben je een goede lerares! Dat mannen achter de pc onvruchtbaar worden ??? Ik weet wel dat hun zaad minder wordt als ze de laptop op hun schoot hebben ;-))))) -
07 Oktober 2005 - 19:39
Pieter:
Heel verrassend om het shirtje, dat afgelopen maandag hier in Nederland in een pakketje naar Tanzania ging (en men verwachtte een bezorgtijd van 15 werkdagen....), nu opeens in Iringa om jouw schouders te zien. Staat leuk, juf! En die chips-mayaai doet sterk aan een aloude tortilla denken. Lekker, ongetwijfeld. -
07 Oktober 2005 - 19:48
Myrte:
Klopt het dat de foto's een beetje onduidelijk zijn? Hoe kan dat?
Liefs, Myrte -
08 Oktober 2005 - 09:25
Maaike B:
Hey Myrte! Super he? Met de post, foto's, weblog, sms etc. wordt de wereld ineens zooo klein! En ik zie dat je een spijkerbroek aanhebt? Zijn ze daar inmiddels aan gewend en wordt het niet meer met losbandigheid geassocieerd? :D 'Lekker een bakkie thee' doen ze dus ook al in Iringa... hihi! Zet em op juffie!!! Dikke kus, Mike. -
09 Oktober 2005 - 09:14
Johanna:
Lieve Myrte
De foto's zijn duidelijk hoor, niets mis mee! -
10 Oktober 2005 - 17:38
Anna N:
Jeetje.., telefoons die ontploffen, mensen die hun ei bij je op komen halen en mannen die onderbroeken stelen... Onvoorstelbaar hoeveel verschil er in culturen kan zitten! Kun je er al een beetje aan wennen? Of sta je elke dag weer een beetje versteld van Tanzania? Veel succes! Liefs Anna